Hospice

HOSPICE

Despre noi

Fundatia HOSPICE CASA SPERANTEI, Centrul de zi ‘’Motanul Prietenos’’ pentru copiii si tineri cu boli incurabile si limitatoare de viata

LA HOSPICE, CREDEM IN INGRIJIREA PALIATIVA CA DREPT AL OMULUI!

Ingrijirea paliativa vizeaza imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si familiilor acestora atunci cand se confrunta cu problemele unei boli incurabile, prin ingrijire medicala pentru pacient, sprijin social si HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere. In cei 25 de ani de existenta, HOSPICE a adus alinare si speranta pentru peste 20.000 de copii si adulti cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie.

Tipuri de diagnostic abordate

 • leucemie
 • afectiuni genetice rare (amiotrofie, distrofie,etc)
 • paralizie cerebrale infantile
 • insuficienta renala
 • tumoare cerebrala
 • malformatie cardiaca
 • spina bifida
 • fibroza chistica

Echipa

Vlad George

 • Psihoterapeut in formarea Gestalterapie - consiliere si terapie individuala si de grup.
 • Psihoterapeut in formare Dramaterapie si terapie prin joc

Doina Gaman

 • Psihoterapeut existentialist - consiliere si terapie individuala si de grup

Servicii

Activitatile Centrului de Zi Copii

Nevoile beneficiarilor Centrului au fost primordiale in alegerea activitatilor. Astfel, metodele invatate de psihoterapeuti in formarile lor  sunt adaptate pemanent la limitele fizice si la potentialul copiilor. O data la 3 luni, copii sunt evaluati si Planul individual de dezvoltare este adaptat la noile realitati fizice si psihice ale copilului.

 

Terapia prin Teatru clasic (dramaterapie)

Copiii asculta o poveste (aleasa de terapeut ca sa deschida unele ’’usi’’ interioare din inconstientul copiilor) , aleg distributia personajelor, isi creeaza costumatia, studiaza rolul ales, repeta scenetele si in final, produc reprezentatia completa. Tot acest proces poate dura saptamani sau luni, timp in care copiii simt ca iau parte la ceva important si maret. Proiectele teatrale care au o calitate artistica sunt incluse in programul Serbarilor si evenimentelor organizare de Hospice Brasov.
Efectul terapeutic cel mai mare pentru copil il are crearea propriei povesti, izvorata din visele neimplinite si din nevoia imensa de integrare sociala.

 

Terapia prin Teatru de Papusi 

Reuseste, intr-un mod unic, sa capteze atentia copiilor. Chiar si cei plictisiti de activitatea scolara sau de televizor, cei ingrijorati de viitoarele interventii medicale, par sa se trezeasca la viata cand asista sau se implica in manuirea unor papusi de mana sau marionete. Copilul se identifica intotdeauna cu un personaj din poveste ,ajutandu-l indirect sa-si exprime starile emotionale confuze si inconstiente.Un alt beneficiu este  stimularea fanteziei , care impreuna cu cunostintele aferente, ii va ajuta, ca in viitor sa aibe incredere in visurile si  proiectele personale.
Daca la inceputul terapiei erau pasivi, acum ei preiau controlul papusilor, isi moduleaza vocea pe diferite tonuri, schimba scenariul initial al povestii.

 

Terapia prin joc si miscare

Datorita prelungitelor internari in spital, dizabilitatilor aferente bolii, beneficiari Centrului nu au ’’gustat’’ suficient din bucuria jocului. Astfel, dorinta lor in acesta directie este la cote mari. Aici, ei gasesc spatiul ideal pentru a se juca liber, in ritmul lor. A respecta regulile si instructiunile jocurilor este un obiectiv important pentru aceasta terapie, in special , in jocurile pe echipe sau in grup.

 

Creatie hand-made

Orice element creativ care este produs de copil produce cresterea stimei de sine, increderea in propiile idei, cat si dezvoltarea abilitatilor motrice. Crearea decorurilor si costumelor pentru personaje sunt activitati importante pentru proiectele teatrale, care necesita implicare si abilitati din partea copiilor.

 

Terapia Virtuala (Tehnologia VR si realitatea augmentativa)

Ajuta beneficiarii, in primul rand, sa se confrunte cu evenimente si situatii care in viata reala ii sperie sau nu au cum sa le traiasca ( exemplu: mersul pe munte pentru cei in caruciorul cu rotile). Sunt create si medii profesionale unde tinerii pot experimenta diferite profesii (bucatar, mecanic auto, secretara, etc)

 

Terapie si consiliere individuala- pentru copii, frati si parinti

Atunci cand incarcatura emotionala este prea mare sau apar situatii traumatice in viata copilului, este nevoie de interventii terapeutice individuale tintite. Acestea pot dura cateva sedinte sau mai mult in functie de gradul de constientizare si de prezenta si implicarea fizica si psihica a beneficiarului.

Prezenta in familie a unui copil cu dizabilitati creaza modificari in personalitatea parintilor si a fratilor. Apare scaderea tolerantei la stres, furia inabusita, vinovatia, rusinea in fata societatii, sentimentul de neputinta, momente de epuizare psihica si fizica, etc. Toate acestea duc, de multe ori , la instalarea depresiei cu consecinte chiar somatice. De aceea, interventia la timpul potrivit a terapeutului, opreste acest proces negativ.

Alte activitati

Cu fiecare an care trece, Centrul de Zi Copii mai adauga cate o activitate noua care devine repede constanta. Acest fapt are la baza nevoile complexe ale beneficiarilor si incercarea nostra de a satisface multumitor aceste nevoi. Astfel au aparut:

 

Grupul de suport pentru Mame

O data pe luna, timp de 2 ore, mamele copiilor-beneficiari Hospice se intalnesc (la sediul Hospice sau un alt loc linistit din oras) si prelucreaza emotiile negative care se acumuleaza inerent, se incarca cu energie pozitiva si speranta, isi gasesc resurse interioare noi si, cel mai important, descopera ca nu sunt singure in greaua incercare si se incurajeaza una pe cealalta.

 

Iesiri si Excursii in Brasov si zonele limitrofe (film,teatru, iarba verde, parcuri, locuri de joaca, etc)

Copiii au nevoie de experiente noi, sa-si mareasca universul cunoscut. Centrul de Zi isi propune ca de fiecare data cand are ocazia sa scoata copii din pasivitate (parintii lor rareori au posibilitatea financiara si logistica), sa le permita sa aibe experientele unor copii sanatosi si sa simta ca fac parte din acesta societate.

Evenimente

In colaborare cu fundatia - mama Hospice of Hope din Anglia, organizam doua evenimente ample (cu tematici unice si atractive), de cate o saptamana fiecare:

 • Tabara la Mare - Eforie Sud, iulie: copiii si familiile lor au parte de cazare, 3 mese pe zi, plaja, activitati si jocuri distractive, fiind ajutati de personalul Hospice si  voluntari romani si englezi.
 • Clubul de Vacanta - august: copiii primesc o portie zdravana de distractie si socializare din partea voluntarilor romani si englezi.

In colaborare cu departamentul Social al Hospice, organizam Serbarile importante din an (de Craciun-decembrie, de Paste - aprilie, de Ziua Copilului - iunie, de Ziua Mondiala a Ingrijirii Paliative a Copilului- octombrie).

In programul tuturor acestor serbari, copiii din Centrul de Zi pregatesc cate o reprezentatie teatrala cu tematica respectiva. Mai nou, am adaugat si cantece si dans pentru a mari impactul artistic.

Activitatile Centrului au aportul si voluntarilor tineri care doresc sa daruie din timpul si energia lor copiilor mai putin norocosi ( cate unul pe zi, care ajuta copii in relatie 1:1 in cadrul activitatii)

GALERIE FOTO

CONTACT

Tel: 0268.474.405 si 0726.595.716

Adresa: Str. Sitei, nr 17 A, etaj 1, Brasov

ON-LINE

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Website:  https://www.hospice.ro/

CONTACT

Asociatia Albert si Zambete, Brasov

Endre CSATO

INFO UTILE

Newsletter

Afla primul noutatile

Search